Our Location

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Het ontwerpen van een lichtplan

Het ontwerpen van een lichtplan.

Een lichtplan is onder te verdelen in een theoretisch deel waarbij opgegeven normeringen worden meegenomen en een esthetisch deel waarbij de wensen van de klant samenkomen met de product kennis van de lichtontwerper.

Het theoretische deel

Er zijn verschillende NEN normeringen opgezet die de basis vormen van een lichtplan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

-Luxwaarde

-RA waarde (bepaald hoe natuurgetrouw kleuren worden waargenomen)

-Gelijkmatigheid (de lichtverdeling die niet teveel mag verschillen)

-UGR waarde (dit is de verblinding factor)

Als lichtontwerper koppel je bij bepaalde scenario’s meteen belangrijke vereisten aan de verlichting. Bij een buiten omgeving zijn IP waardes (de waarde waarmee de lamp beschermd is tegen voorwerpen, stof en vocht) erg belangrijk maar bij een bedrijfshal is de IK-waarde (de slagvastheid) van een lamp erg belangrijk.

Er komt dus veel meer bij kijken dan enkel hoeveel licht er nodig is. Buiten de theorie is er ook een esthetisch gedeelte wat een grote rol speelt.

Het esthetische deel

Verlichting kan helpen om een ruimte een bepaalde uitstraling te geven. Strakke design armaturen, een grove industriële stijl of juist klassiek. Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om design. De taak van de lichtontwerper is om de wensen van de klant te vertalen in de juiste producten waarbij tegelijk de nodige theoretische punten mee genomen worden.

Tip: d.m.v. van programmering kunnen wij verschillende scenes programmeren waarbij u verlichting altijd mee gaat met u laatste wensen en trends.

Presentatie
Aan de hand van speciale computer programma’s kunnen we gebouwen intekenen. Vervolgens kunnen er lichtberekeningen gemaakt worden en 3d visualisaties in presentaties verwerkt worden. Deze helpen enorm bij het presenteren van een lichtplan en laten de klant goed zien wat het resultaat gaat worden.

Geef een reactie